Влезлите на територията на Германия вчера руски рокери не са членове на мотоклуба "Нощните вълци", отправил се на мотопоход през Източна и Централна Европа, за да отбележи победата на Москва над нацистка Германия преди 70 години, се казва в изявление на германската полиция, цитирано от ДПА и БТА.

Говорител в централата на федералната полиция в Потсдам заяви, че никой от въпросните десет души, които са влезли в Германия вчера от Австрия, не са пълноправни членове на прокремълския мотоклуб.

По думите му става дума за техни роднини и симпатизанти и всички са разполагали с необходимите документи за влизане във федералната република.

Също вчера, на летището в Мюнхен пристигнала жена, свързана с член на "Нощните вълци", като тя е получила разрешение да влезе в Германия, стана ясно още от думите на говорителя на органите на реда.

Представител на самата рокерска организация заяви, че оттам планират днес да посетят нацисткия концлагер в Дахау, край Мюнхен.

"Нощните вълци" започнаха похода си на 25 април в Москва и възнамеряват да го завършат в Берлин, идната неделя, когато в Русия е Денят на победата.

Поради близките връзки на организацията с руския президент Владимир Путин й бе отказвано разрешение да премине през границите на няколко държави, което усложни пътуването на членовете й, отбелязва ДПА.

Същевременно днес от германското правителство съобщиха, че оттам не възнамеряват да пречат на мотоциклетната колона.

От германското министерство на външните работи обаче заявиха, че на трима водещи членове на "Нощните вълци" е било отказано разрешение за влизане в Германия на едно от летищата в Берлин.