Германски официални представители разкритикуваха обявените от руската армия планове да построят реплика на Райхстага (парламента в Берлин) като мишена, която тийнейджърите да нападат в увеселителен парк близо до Москва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В сряда руското министерство на отбраната заяви, че копието на Райхстага ще даде на членовете на училищна програма за военно обучение и патриотизъм възможността да "щурмуват конкретно място, а не нещо абстрактно".

Говорителката на германското правителство Улрике Демер заяви, че този план е "изненадващ и показателен".

"Ние не бихме построили нещо такова за обучение на германската младеж", заяви говорителят на външното министерство Мартин Шефер.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков изрази недоумение от реакцията на Германия и защити плана на министерството, като посочи, че паркът с репликата на Райхстага като символ на победата над нацизма "ще допринесе за патриотичното възпитание на младите хора и чуждестранните гости".

Сградата на парламента в Берлин е място на тежки боеве между Червената армия и нацистките войски през 1945 г. Едни от най-известните снимки от освобождаването на Берлин са на съветски войници, които забиват знамето си върху сградата.