В Държавната дума на Русия (долната камара на парламента) е създадена работна група от депутати, която има за цел да изиска от Германия да изплати репарациите, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Групата има намерение да настоява за репарации от не по-малко 3-4 трилиона евро, уточнява руският в. "Известия". Според представител на групата, Михаил Дегтарьов, член на Висшия съвет на Либерално-демократическата партия, Германия фактически не е заплатила на СССР никакви репарации за разрушенията и зверствата по време на Втората Световна война.

Според договора от Ялта СССР е вземал някои германски активи от съветския сектор, като промишлено оборудване, мебели и дрехи.

"После с Германската демократична република е сключено споразумение за прекратяване на взимането на репарации, но с Федералната република Германия и с вече обединената Германия такива споразумения няма", казва депутатът Дегтарьов.

Това означавало, че въпросът за репарации е отворен и актуален, още повече че Германия продължава да нанася вреди на Русия чрез незаконните санкции на ЕС.

Руски експерти смятат, че плащането на репарации е възможно само със междудържавен договор, но 70 години след края на войната изискването на подобни суми е почти нереално.