Властите на германския град Щралзунд са издали разрешително за строителство и експлоатация на 55-километров участък от газопровода "Северен поток-2" в териториалните води на Германия, съобщи операторът на проекта - компанията Nord Stream 2 AG, цитирана от ТАСС.

Издаването на последното разрешително от Федералното ведомство по корабоплаване и хидрография се очаква през първото тримесечие на 2018 година.

В съобщението на компанията се посочва също така, че е задействана процедура за получаване на разрешителни от националните регулатори на още 4 страни, през чиито територии ще преминава газопроводът - Русия, Финландия, Швеция и Дания.

"Северен поток-2" изпълни всички изисквания на ведомствата в съответните държави и очаква да получи разрешителна документация към началото на планираното строителство през 2018 година", се казва в съобщението.

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителството на две тръби през Балтийско море до Германия с обща мощност от 55 млрд. кубически метра газ годишно.

Общата стойност на проекта е 9,5 млрд. евро. Единствен акционер е "Газпром".

Европейските партньори на "Газпром" по проекта са немските фирми Uniper и Wintershall, както и австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell.