Германският министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта Мануела Швезиг заяви в интервю, че очаква голям брой роднини да се присъединят към стотиците хиляди мигранти - повечето от които са мъже, пристигнали в Германия тази година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Очакваме те да бъдат последвани от доста жени и деца", каза Швезиг в интервю за вестниците от медийната група "Функе".

Тя заяви, че жените и децата трябва да имат предимство по отношение на закрилата, настаняването и интеграцията, както и че "непременно темата за равенството между жените и мъжете трябва да бъде във фокуса на интеграционните курсове".

Германските медии съобщиха вчера, че тази година в Германия може да пристигнат до 1,5 милиона мигранти, предимно необвързани млади мъже, бягащи от конфликтите в Сирия и Афганистан.

Германското вътрешно министерство се усъмни, че числото ще е чак толкова голямо. То посочи, че не могат да се правят изчисления въз основа на необичайно високия брой на дошлите през септември, но не предложи алтернативно число.

Последната официална оценка на министерството е за 800 хиляди мигранти през 2015 година.

Германският учителски синдикат Ге Е Ве заяви, че очаква още 300 хиляди деца в германските училища през следващите 12 месеца поради пристигащите мигранти, за което ще са необходими още 25 хиляди учители.

Вестник "Билд" цитира група от 40 експерти, които изразиха мнение, че за да се справи с наплива, при 1,5 млн. мигранти, Германия ще има нужда от между 350 хиляди и 400 хиляди нови жилища, 1000 училища, 20 хиляди държавни служители, 15 хиляди полицаи, 50 хиляди социални работници, 6000 лекари, 10 хиляди болнични легла и още 68 хиляди места в детските градини за деца под 6-годишна възраст.