Глад за квалифицирани работници в Германия

stat
07:22  |  14 март 2018 | Бизнес / Редактор Лилия Чалева /  
Работниците от Източна Европа са много по-евтини на трудовия пазар, а в същото време са и важен икономически фактор за своите ст Работниците от Източна Европа са много по-евтини на трудовия пазар, а в същото време са и важен икономически фактор за своите ст
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Всяка втора германска компания среща затруднения за попълване на позиции, изискващи квалифицирана работна сила.
Това сочи проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), цитирано от ДПА и БТА.

Почти половината от 24 000 компании, включените в проучването, заявяват, че недостигът на квалифицирани работници в Германия започва да се отразява на тяхната дейност, докато преди година само малко над една трета са дали такъв отговор.

Особено засегнати са секторите на строителството, логистиката, гастрономията и грижите за болни, се посочва в изследването, в което е отправено предупреждение, че това може да има обратен ефект върху инвестициите и икономическия растеж.

Асоциацията допълва, че по нейни изчисления в момента има 1,6 милиона свободни места за квалифицирани работници и че тенденцията ще се засилва през идните години.

Нейният ръководител Ахим Деркс заяви, че една от причините за дефицита е може би демографският фактор в Германия, където раждаемостта е една от най-ниските в света. Той допълни, че имиграцията от други страни от Европейския съюз през последните години е помогнала да се подобри положението, както и че имиграцията от страни извън ЕС, включително пристигналите по време на бежанската криза, също може да помогне да се запълни празнината
Последно в Бизнес


Предстои пълна промяна в работата след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.