Около 100 хил. души протестират срещу сключването на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) в Берлин, съобщи представител на столичната полиция. Митингът преминава без инциденти.

Според него сигурността по време на мероприятието, което ще продължи до вечерта, е обезпечавано от около 1000 сътрудника на правоохранителните органи. Над Берлин в момента кръжат няколко хеликоптера.

Вижте снимки>>

Договорът за ТТИП предвижда създаването на най-голямата в света зона за безмитна търговия с 820 млн. души в нея. Освен САЩ и страните от ЕС в проекта ще бъдат включени Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за трансатлантическа зона за свободна търговия.

Германското правителство начело с Ангела Меркел решително подкрепя споразумението, твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика.

Според Меркел то би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза.

В германското общество обаче споразумението среща силна съпротива, тъй като мнозина се опасяват от занижаване на стандартите за качество на единния пазар и изместване на европейските стоки от по-евтините, но по-нискокачествени американски продукти.


Протестиращи в София: "ТТИП е диктат, спри го днес или си мат!"

Протест против Трансатлантическото споразумението за свободна търговия (ТТИП) между ЕС и САЩ се проведе в столицата, независимо от лошото време гражданите излязоха, за да кажат „Не” на тайнствеността около договора, предаде БГНЕС.

По време на мирното шествие от бул. „Патриарх Евтимий” до представителството на Европейската комисия в София, протестиращите скандираха „ТТИП е диктат, спри го днес или си мат”, охранявани от органите на реда.

Ваня Григорова, председател на Сдружение „Солидарна България”, съветник в КТ „Подкрепа” и един от съорганизаторите на протеста заяви, че основното искане е повече прозрачност по провеждане на преговорите по ТТИП.

"Освен това искаме отпадане на клаузата ISDS, която е за съдене на държави от инвеститори. Целта на такива споразумения би трябвало да е благоденствието на обикновения човек, а не защита на печалбата на корпорациите. За съжаление, през последните две десетилетия договорите за свободна търговия са точно такива, макар по замисъл, да не са били”, заяви тя.

Григорова припомни, че от Източна Европа, България събра най-много подписи против ТТИП. Тя е убедена, че най-големите вреди от ТТИП за България са заплашването на трудовите и социалните ни стандарти, както и безопасността на храните.

„Протестирам, защото условията, които се представят в ТТИП са чудовищни. Чудовищно е да подписваш нещо, което даже не знаеш какво е. Няма такива договори, това е нещо абсурдно. Сега изведнъж в 21 век се предлага една такава тайнственост, което за мен означава нещо лошо за по-слабите страни”, заяви Долорес Абаджиева, която също бе дошла, за да изкаже гражданската си позиция.

Протести се проведоха и в Холандия

Няколко хиляди души протестираха в Амстердам срещу планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Демонстрацията в центъра на холандската столица е организирана от синдикални и природозащитнически организации.

Противниците на ТТИП се опасяват, че споразумението ще даде твърде голяма власт на международните корпорации и ще доведе до занижаване на стандартите за безопасност на хранителните продукти.

"Съпротивата става все по-голяма", заяви говорител на организаторите, според които в протеста участват над 7000 души.