На 24 юли 60-годишният Бекташ блъсна 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко Бойкови, пътували с мотор за Австрия на гости на сина си. Двамата загинаха на място.

Турчинът бе задържан, но няколко дни по-късно бе пуснат под домашен арест от съда и избяга от България. Първоначално Фарук Бекташ бе обявен за общодържавно издирване, а впоследствие бе издадена и Европейска заповед за арест. Изпратена бе и молба за правна помощ до съдебните органи на Турция за екстрадицията на Бекташ в България.

"Издали сме червена бюлетина. Той е в Гeрмания и германските власти са отказали неговата екстрадиция. Ние как да процедираме, той е турски гражданин, издали сме заповед, която не е удовлетворена. Как да процедираме? Да тръгнем да го търсим из Европа ли?“, заяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Тя обаче не каза нито кога е получен този отказ, нито какви са аргументите на Берлин да откаже да предаде на България издирвания турски гражданин.

"Не смятам, че Германия може да има спекулация или игра с който и да било. Те имат някакви аргументи, които аз не знам. Това е фактът. Ние приемаме тяхната позиция", каза още Бъчварова.

От Софийската окръжна прокуратура съобщиха за Дир.бг, че към момента при тях няма постъпил официален документ от германските власти за отказ от екстрадиция. Имало обаче уверение, че ако турчинът бъде установен на територията на Германия, той ще бъде задържан въз основа на Европейската заповед за арест.

Говорителят на Софийска окръжна прокуратура Красимир Дерменджийски уточни, че тъй като информацията при подобни случаи минава през Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на МВР, е възможно във вътрешното ведомство да е получен такъв отказ от германските власти, но прокуратурата все още да не е уведомена за него.

Ако Фарук Бекташ не бъде открит и върнат в България, той ще бъде съден задочно за смъртта на семейство Бойкови.