Тридесет и осем годишният Нилс Х., който вече излежава присъда от 7 години и половина заради предишен опит за убийство, беше признат за виновен за две убийства, извършени при утежняващи вината обстоятелства и два опита за убийство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Делото се гледаше в град Олденбург, Северна Германия. На 19 февруари прокуратурата по делото определи престъпленията на Нилс Х. за ужасяващи и неразбираеми.

Обвиненията срещу него бяха, че е инжектирал свръхдози медикаменти на няколко пациенти, намиращи се в интензивното отделение.

По време на процеса Нилс Х. се извини на близките на жертвите си и каза, че наистина съжалява.

Инжекциите целели, по думите му, да доведат пациентите на прага на смъртта, за да може след това той да демонстрира способността си да ги съживи.

В съдебната зала той каза също, че е действал така и защото му било скучно.

Случаят датира от 2005 г., когато бил изненадан от друг медицински работник да поставя инжекция на пациент, без да е нужно, в клиника в Делменхорст, Долна Саксония.

През 2008 г. той беше осъден за опит за убийство. Това жена подаде сигнал в полицията, че смъртта на майка й била съмнителна.

Няколко трупа бяха ексхумирани и разследващите откриха следи от подозрителни субстанции в пет от тях. В три от случаите заключиха, че става дума за смърт, причинена от поставяне на инжекции със смъртоносна доза медикаменти.

В други два случая разследващите прецениха, че смъртта може да е причинена от нещо друго.

Случаят обаче не свършва дотук. Пред съкилийник той се похвалил, че е убил петдесетина души и така се стигна до ново разследване през януари 2014 г.

В хода на разследването Нилс Х. призна пред психиатър за около 30 убийства и шейсетина опита за убийство.

Миналата седмица бяха ексхумирани осем нови трупа. Предвидени са още ексхумации. Група разследващи проучват обстоятелствата, при които са починали всички 200 пациенти в отделенията, в които е работил Нилс Х.