В отворено писмо представителите на инициативата "Български избори зад граница" настояват МВнР да обясни какви са мотивите за отказ. Те питат Външно министерство и дали е допуснато българските граждани да бъдат третирани по различен начин от други граждани на ЕС, предаде БНР.

От българската диаспора в Германия посочват, че на референдума на 16 април гражданите на Турция ще могат да гласуват в секции извън сградите на дипломатическите представителства, както и че на 11 декември миналата година за парламентарните избори гражданите на Румъния са гласували в градове, в които няма консулства.

В същото време, България получи отказ от германските власти на парламентарния вот на 26 март за гласуване в градове без дипломатически и консулски представителства, а като причина бе посочен действащият разрешителен режим на територията на федералната република.

В писмото се посочва още, че нотата с молба за разрешение за образуване на допълнителни секции е изпратена с ден закъснение, което е формална причина германските власти да откажат разкриването им.

Общо 371 секции за гласуване на предсрочния парламентарен вот ще има в чужбина. Въпреки че ограничението от 35 секции не важи за държавите в Европейския съюз, българите в Германия ще могат да упражнят правото си на вот само в посолството и консулските служби заради местното законодателство. Именно заради това много българи, живеещи в Германия, е възможно да отидат да гласуват в други държави.

Очакванията са най-много гласоподаватели да има в Турция, САЩ, Великобритания, Германия и Испания. Подадените заявления от чужбина до Централната избирателна комисия са почти 45 000, най-много - от Турция.