Според проект за закон, подготвен от германският министър на труда и социалните грижи, социалдемократката Андреа Налес, и представен днес пред медиите, европейските граждани, живеещи в Германия, вече няма да могат да получават социални помощи, ако не работят.

По този начин Германия поема по пътя на Великобритания, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът е критикуван от опозицията. Той предвижда имигрантите в Германия от страни от ЕС, които нямат работа, да могат да получават помощи едва след пет години пребиваване в страната.

Онези, които в скоро време ще бъдат изключени от социалните помощи, ще могат обаче да кандидатстват за временна едномесечна осигуровка, отпускана само еднократно и предназначена за покриване на основни нужди, като храна, подслон и други грижи.

Законопроектът предвижда и отпускане на заем на имигранта, за да покрие разходите си по връщане в родната си страна, ако реши да го направи.

Предстои текстът да бъде обсъден от правителството и гласуван от парламента.

Миналата година германският федерален съд по социалните въпроси постанови, че всеки гражданин от ЕС, дори да е без работа, трябва след шест месеца да получава социални помощи.

Това решение предизвика дебати в Германия и предизвика безпокойството на общините, които плащат социалните помощи. Те се опасяват, че съдебното решение може да привлече в Германия граждани на страни от ЕС, в които нивото на живот е много по-ниско, като например Румъния и България.

В разгара на дебатите министърът на труда предложи промени в законодателството, за да се затегне режимът за отпускане на помощи.