"Трябва ни повече сигурност в Германия. Хората са ядосани, изпълнени са със страх и това е напълно разбираемо. Те се нуждаят от надеждни отговори от политиците, а не от безкрайни дебати и оправдания", каза лидерът на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Той прикани федералното правителство да предприеме решителни действия за подобряване на сигурността след нападенията.

"Ислямисткият тероризъм стигна до Германия и населението с право очаква от нас да му дадем решителен отпор. Властите трябва да направят всичко за повишаването на сигурността в Бавария и в цялата страна. Всичко необходимо ще бъде финансирано", каза премиерът.

Бавария планира крути мерки срещу бежанските центрове след поредицата смъртоносни нападения, заяви баварският вътрешен министър Йоахим Херман, цитиран от ДПА.

27-годишният сирийски бежанец, който се самовзриви на музикален фестивал през уикенда, е имал достатъчно материали за втора бомба в стаята си в бежански приют, каза Херман и призова за по-строг граничен контрол.

"Не може да има политика на отворените граници", заяви Херман и добави, че самоличността на бежанците трябва да се установява на границата. Хората без необходимите документи за самоличност трябва да останат на границата, каза той.

Баварският министър на правосъдието Винфрид Баусбак поиска да се слагат електронни гривни на "екстремисти, смятани за потенциална заплаха за обществената сигурност". Властите трябва да подобрят начините на следене на такива лица, добави той.

Трябва също така да се въведат по-строги мерки срещу ислямисти, които ползват интернет в опит да вербуват поддръжници и по-добри мерки за съхраняване на информацията, заяви Баусбак.

Канцлерът Ангела Меркел ще прекрати лятната си ваканция на вилата в Укермарк и ще се върне в Берлин в четвъртък за годишната си пресконференция по актуални политически въпроси, съобщи пресслужбата й.