След запълването на определена годишна квота от хора от Сирия и Ирак, които са "действително в нужда", достъпът на останалите трябва да бъде спрян, заяви германският министър пред австрийския вестник "Дер Щандард", предаде БТА.

Според Де Мезиер поставянето на "таван" върху броя на бежанците ще помогне за преодоляване на съпротивата на източноевропейците срещу квотното разпределение.

Изявлението на Де Мезиер, което на практика се припокрива с призивите на Бавария, идва само ден, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел се зарече да се придържа към политиката на отворени врати, отбелязва Ройтерс.

За орязване на броя на мигрантите се изказа вчера и френският премиер Манюел Валс.

Пред депутатите от Бундестага  Меркел заяви вчера, че проблемът не се корени в начина, по който Германия се справя с нея. Същевременно призова критиците да насочат вниманието си към усилията за контрол на броя на търсещите убежище, които влизат в Европа, предаде ДПА.

"Целта ни е да намалим броя на пристигащите бежанци", заяви Меркел пред германски депутати, като предложи европейско споразумение, което да постави началото на законова квотна система, която би трябвало да въведе повече ред в потока на търсещи убежище в Европейския съюз.

Очаква се тази година броят на бежанците в Германия да надхвърли 1 милион души.

Между Меркел и коалиционния партньор ХСС има напрежение по въпроса за бежанците. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който е и премиер на Бавария, настоява да се определи таван за броя на бежанците, влизащи в Германия. Много от бежанците влизат в страната именно именно през Бавария, отбелязва ДПА.

Вместо това Меркел призова вчера за международни усилия за справяне с бежанската криза, включително действия за спиране на кървавата гражданска война в Сирия.

"Изолирането няма да реши проблема", подчерта тя. Канцлерката добави, че Турция може да играе ключова роля в ограничаването на потока на бежанците. Германия е готова да предложи финансова помощ, за да насърчи търсещите убежище да останат в Турция.