Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле пусна тази бомба в разговори с германски журналисти по време на полет от Азия и очевидно имаше благословията на канцлера Ангела Меркел, пише британският вестник „Дейли телеграф”, цитиран от "Фокус".
Така Германия заяви прекомерно високата си цена за запазването на Гърция в еврозоната и за своето съгласие за мащабни закупувания на ценни книжа от Европейската централна банка, коментира изданието.

„Когато повдигам такива предложения, може да приемете, че канцлерът е съгласен”, каза той.

Чиновници в Брюксел реагираха в потрес. „Ако това е изискването, няма да как да стане. Никой в Съвета не иска нов договор”, заяви дипломат от ЕС. „Имаме фискално споразумение и достатъчна фискална дисциплина. Дори и холандците не искат комисар да им казва как да облагат и харчат”, посочи той.

Европейските лидери се готвят за своя първи голям дебат тази седмица (на 18 и 19 октомври) по водените от Германия усилия за пълноправен фискален съюз за еврозоната, като остават сериозни различия между Берлин, Париж и други столици по отношения на много от ключовите компоненти, пише на свой ред британският „Файненшъл таймс”. Отделен бюджет за еврозоната, единен надзор на европейските банки, обвързващи бюджетни договори за страните-членки на еврозоната и форма на съвместно гарантирани заеми за финансиране на хазната на еврозоната са в дневния ред за срещата на Европейския съвет, въпреки че на нея не се очакват решения.

Волфганг Шойбле вече посочи, че „трябва да предприемем по-големи стъпки в посока на фискалния съюз” и призова за повече правомощия за Брюксел да налага вето на разточителните национални бюджети.
„Трябва да използваме този шанс”, каза министърът. Този призив обаче беше отхвърлен от високопоставени чиновници от както в Париж, така и в Берлин, които казаха, че подобен ход все още не е необходим.

Швеция не смята да влиза в банковия съюз на ЕС, защото не желае да покрива загубите на финансовите институции на други страни. Това заяви вчера след преговори с германския канцлер Ангела Меркел шведският премиер Фредрик Рейнфелд, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.