Меркел заяви пред репортери след маратонските преговори, довели до окончателната сделка, че споразумението ще помогне на германската икономика да остане силна и ще води Германия към бъдещето. То е основа за "добро и стабилно правителство, от което има нужда нашата страна и което мнозина по света очакват от нас", каза Меркел пред журналисти.

"Знаем, че за да гарантираме, че то ще бъде добро за хората в бъдеще, ще трябва да модернизираме инфраструктурата и да се справим с предизвикателствата на дигитализацията", продължи канцлерката.

"Солидните финанси ще са отличителният знак на нашето управление". Направихме компромиси, особено за разпределението на министерствата, заяви Меркел.

По думите й много консерватори няма да бъдат доволни от решението министерството на финансите да бъде дадено на социалдемократите.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) взе три водещи поста в следващото правителство на канцлерката - министерствата на финансите, на външните работи и на труда и социалните въпроси.

Кметът на град Хамбург Олаф Шолц от ГСДП ще бъде финансов министър, а лидерът на социалдемократите Мартин Шулц ще стане външен министър, въпреки че по-рано категорично изключваше възможността да приеме пост в правителство на Меркел.

Съгласно коалиционното споразумение лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще оглави вътрешното министерство, отговарящо за имиграцията, бежанците и вътрешната сигурност.

И.д. министър на финансите Петер Алтмайер от ХДС ще стане министър на икономиката, а министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен от ХДС ще запази поста си, посочва ДПА.