За нуждите на германската мисия могат да бъдат мобилизирани до 1200 военни.

Мисията ще включва също разполагане на от 4 до 6 самолета за разузнаване "Торнадо" и на един самолет за зареждане на гориво във въздуха, както и изпращане на бойна фрегата в подкрепа на френския самолетоносач "Шарл де Гол", който вече е в източната част на Средиземно море, уточни Ройтерс, цитирана от БТА.

Защитата на френския самолетоносач от немска фрегата вероятно ще бъде осигурена в близките дни, разкри министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. Разузнавателните самолети „Торнадо“ и самолетът-цистерна може да бъдат разположени в турската база „Инджирлик“ вероятно преди коледните празници, каза министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Канцлерът Ангела Меркел обеща помощ на Франция след терористичните нападения в Париж.

Мисията, която може да започне още преди Коледа, ще е със срок от една година, но може да бъде продължена.

Урсула фон дер Лайен заяви преди правителственото заседание, че е изключено каквото и да е сътрудничество на Германия със силите на сирийския президент Башар Асад.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е заявил за вестник "Билд", че не очаква целият контингент от 1200 войници да участва по едно и също време в мисията, съобщи Асошиейтед прес.

Участието на Бундесвера в международната операция в Сирия трябва да мине през одобрение в парламента. Одобрението може да се смята за сигурно - "за" ще гласуват всички депутати от управляващата коалиция ХДС/ГСДП.

Част от войските на Башар ал Асад трябва да се присъединят към западната коалиция срещу Ислямска държава, въпреки че Западът не желае сътрудничество с Асад", заяви Урсула фон дер Лайен в интервю за германската телевизия.

Вчера бе разпространено изказване на Урсула фон дер Лайен, че "има части от силите на Сирия, за които е ясно, че могат да бъдат полезни. Ние не бива да повтаряме грешката от Ирак и да разпуснем изцяло въздушно-военните сили на Сирия, нито пък армията й, да оставим стотици хиляди без прехрана, които да се радикализират, както стана в Ирак".

"Работата с военните сили на Сирия трябва да се случи в един преходен период, когато е ясно какво ще се случи с Асад", посочи фон дер Лайен, изключвайки директно сътрудничество със самия президент на Сирия.