Уверяват се гражданите, че към момента такава заплаха не съществува, предаде Агенция "Фокус".

Във вторник германската полиция задейства мащабна антитерористична операция, която бе проведена на територията на пет федерални провинции: Тюрингия, Хамбург, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония и Бавария.

Спецекипи на органите на реда извършиха обиски в 12 различни жилища, като същевременно бяха претърсени и няколко центъра за настаняване на търсещи убежище в страната.

По-късно стана ясно, че операцията е била насочена срещу група чеченци. Съгласно разпространените данни действията на полицията са резултат от разследване, което се води от 2015 г. насам по отношение на 28-годишен гражданин на Руската федерация, който е имал чеченски корени.

Мъжът е заподозрян в подготовката на антидържавно престъпление и според разследващите органи е планирал да се присъедини към терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия.

Властите подозират, че чеченецът финансира 10 мъже и три жени от Чечня на възраст между 21 г. и 31 г., които миналата година са кандидатствали за убежище в Германия.

В медиите се появиха информации за един арестуван в тюрингския град Зул. Според средствата за масова информация от неговото жилище е изнесено и неопределено, бяло, прахообразно вещество, което обаче не е наркотично. Тази информация обаче не бе потвърдена от властите.

Оказа се, че антитерористичната операция, която бе в ход в продължение на няколко часа, е завършила без задържани.

„Няма заповеди за арести“, подчерта говорителят на регионалната криминална служба в Тюрингия, пояснявайки, че при обиските не е открито никакво експлозивно вещество, както предполагаха медиите в страната.