Тези хора обикновено имат много повече приятели от другите, които се интересуват по-малко от материални притежания. Те по-често гледат на приятелите си като на "дигитални обекти" и изпитват по-голяма необходимост да се сравняват с останалите във Фейсбук.

Учените от Рурския университета в Бохум твърдят, че материалистичните хора използват Фейсбук, за да се чувстват по-добре и да постигат целите си. Те дори извеждат термин "социална теория за онлайн саморегулация".

"Материалистичните хора използват Фейсбук по-често, защото са склонни да конкретизират приятелите си в социалната мрежа - те се сприятеляват с нови хора, за да увеличат притежанията си - каза ръководителят на екипа Филип Оцимек. - Фейсбук осигурява идеална платформа за социални сравнения, с милионите профили и информации за хората. А и той е безплатен - материалистите обичат нещата, които не струват пари".

Учените са направили тестове с 242 потребители на интернет, за да оценят аспекти на поведението им. Резултатите са показали връзка между материализма и активността във Фейсбук.

След това учените са повторили експеримента с отделна извадка от 189 потребители на Фейсбук и резултатите са се оказали подобни.

Резултатите не трябва да се тълкуват негативно за социалната мрежа, изтъкват учените.

"Социалните медии не са различни от другите дейности в живота - те са средства за хората, които искат да постигнат целите си и някои може да имат отрицателни последици за тях или обществото. Установихме, че материалистите използват приятелите си, но те също постигат целта си да се сравняват с другите", каза Оцимек.