Те получават консулска помощ, съобщи германското сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс и БТА.

В четвъртък германски дипломати са посетили четирите жени в затвор до летището на Багдад и са се уверили, че те се чувстват добре предвид обстоятелствата. В Ирак те може да получат смъртни присъди заради принадлежността си към екстремистка групировка.

Иракските власти са предали на Германия списък с имената на жените в началото на седмицата. 16-годишната тийнейджърка е идентифицирана само като Линда В. от малкия град Пулшниц, намиращ се близо до Дрезден.

Германското външно министерство отказа да коментира статията.

По данни на сп. "Шпигел" една от задържаните германки произхожда от Мароко. Друга изглежда е от Чечения, но притежава германски паспорт. Четвъртата задържана германка е от алжирски произход.

Германката от марокански произход има дете.

Общо в Мосул са арестувани 26 чужденци, включително двама мъже, осем деца и 16 жени, сред които има произхождащи от Русия, Иран, Сирия, Франция, Белгия и Германия.

Предполага се, че жените са работили в полицейските сили на Ислямска държава, а съпрузите им са били бойци на групировката. Съдбата на мъжете е неизвестна.

Френски и германски дипломати са посетили жените.

Очаква се децата да бъдат предадени на съответните страни, а жените да бъдат съдени по обвинения в тероризъм.

Около 20 на сто от 930 германци, присъединили се към Ислямска държава, са жени по информация на германското разузнаване.

Непълнолетните са около 5 на сто от общия им брой и половината от тях са момичета.