Германските политици обмислят как да спрат натиска от този регион, като сред предложенията е въвеждане отново на визов режим за тях и отваряне на имигрантски коридор за хора с търсени професии.

Албания, Косово и Черна гора да бъдат обявени за сигурни държави, също както Сърбия, Босна и Македония, за да се спре потокът на бежанци, искащи убежище в Германия. Това обмислят политици от повечето германски партии. Дебатите се подсилват и от факта, че дори и да имат право да поискат убежище в Германия, граждани от Албания, Черна гора и Косово нямат шанс да бъдат одобрени като бежанци поради несъществуваща опасност за тях в родината им, предаде БНР.

Премиерът на Хесен - Фолкер Буфие, предложи вместо парична помощ на чакащите за статут пришълци от Западните Балкани да се предоставят само предметни помощи. Според него един учител в Черна гора получава като кандидат-бежанец в Германия за пет месеца няколкогодишната си заплата и това привлича масата имигранти.

Други политици настояват за връщането на визовия режим със страните от Западните Балкани, за да се спре потокът. Премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман пък предлага да се въведе улеснение за приема на хора от този регион, които имат търсени в Германия професии, като даде за пример най-вече медицинския бранш – лекари, сестри, болногледачи, гледачи на възрастни хора.

Ако създадем имигрантски коридор за хора с желани от нас професии, това ще облекчи натискът на бежанци от тези страни, посочи той и подчерта, че Западните Балкани принадлежат към Европа и трябва да бъдат стабилизирани.

Призив за забрана за протести

Шефът на профсъюза на полицията в Германия призова да се забрани организирането на протести в радиус от един километър от центровете за настаняване на бежанци, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Райнер Вент заяви днес за в. "Саарбрюкен цайтунг", че "избягалите от гонения имат правото да не гледат лицата на хора, които ги замерят с камъни".

Вчера в Дрезден вандали потрошиха прозорци на сграда, в която от тази седмица ще се настаняват бежанци. Миналата седмица бяха ранени трима души, когато симпатизанти на крайнодясна партия влязоха в сблъсъци в Дрезден с хора, излезли да покажат подкрепа за нов бежански лагер в града.