"След десет години, това е невероятно усещане за свобода", каза пред опозиционното издание Ходорковски, предаде БТА.

"Най-важното нещо е сега: Свобода, свобода, свобода!", добави той.

Бившият директор на ЮКОС Михаил Ходорковски, заяви, че „не смята да се занимава с политика и да се бори за възвръщането на активите на компанията „ЮКОС”.

„Написах в документа, че не възнамерявам да се занимавам с политика и нямам намерение да се боря за възвръщане на активите на ЮКОС”,
заяви Ходорковски.

Ходорковски даде интервюто чрез видеовръзка от Берлин, където пристигна на 20 декември, няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от изправителната колония в руската република Карелия.

Той описва условията в лагера и изглежда е толкова поразен от промяната и новите впечатления, че не може напълно да осъзнае, че е на свобода, отбелязва ДПА, като посочва, че в един момент Ходорковски казва "тук", визирайки затвора, който напусна в петък.

"Ню таймс" публикува и снимки на Ходорковски от хотелската му стая в Берлин. Най-известният политически затворник на Русия често пъти пишеше за списанието за ежедневния живот в затвора, както и за политическите съдебни процеси в Русия.

Ходорковски ще даде пресконференция

Михаил Ходорковски ще даде пресконференция от 13.00 часа местно време (14.00 часа българско време) в Берлин, в Музея на „Чекпойнт Чарли”, съобщиха германските медии.

Изборът за място на пресконференцията е символичен. Музеят „Чекпойнт Чарли” се намира на граничната линия на разделянето на Берлин на източен и западен след края на Втората световна война.

Мястото е един от символите на Студената война, особено през 60-те години, когато влиза във всички световни медии.

През 1961 г. източните отказват да допуснат до страната си своите западни колеги. Западните военни окупират ГКПП, известен днес като „Чекпйинт Чарли”, и в продължение на 12 часа военните държат спусъка на оръжията си. Интересът към утрешната пресконференция на Ходорковски е изключително голям. Темата с пристигането му в Берлин е една от най-коментираните в най-известните германски форуми.

Бившият олигарх Михаил Ходорковски беше освободен от затвора след указ на президента на Русия Владимир Путин.