Германското правителство е изпратило до Европейската комисия писмо, в което я уведомява, че ситуацията на границите за момента не позволява контролът да бъде отменен, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вътрешният министър Томас де Мезиер е уведомил европейския комисар по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос за намерението на Берлин.

Причината за удължаването на контрола е непрекъснатият прилив на хора от трети страни към Германия, пише в писмото на Де Мезиер, с което той уведомява Еврокомисията.

Томас де Мезиер продължава да работи и по идеята си за създаване на транзитни зони за бежанци около границите на ЕС. В тези зони бежанци без ясна перспектива за получаване на статут или без документи трябва да бъдат задържани и пращани обратно.

Идеята му обаче не среща подкрепа. Министърът на правосъдието Хайко Маас обвини колегата си, че в такива зони ще трябва да остават по 100 000 души и това е неприемливо. Проблем с тях вижда и съветникът на кабинета по интеграционните въпроси Айдан Йозогуз.

„Това е като нещо като затвор под открито небе за хора. Няма как да се осъществи нито практически, нито от хуманитарна гледна точка”, заяви Йозогуз пред в. „Райнише пост”.

Европейската комисия няма възражения срещу идеята на Германия да въведе транзитни зони по границите за отсяването на мигрантите. Говорителят на комисията Маргаритис Скинас поясни, че такива зони са предвидени в европейското законодателство. По неговите думи досега транзитни зони действат по летищата. Скинас уточни, че за да бъдат обособени по сухопътните граници, такива зони изискват възстановяването на самите граници. Той отбеляза, че възстановяването на граничния контрол също се допуска по правилата на Шенген, но само като изключение, на временна и пропорционална основа.

По-рано Германия призова Гърция и Турция да решат двустранните си спорове в Егейско море. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт посочи, че обстановката в района е такава, сякаш границите между двете страни са отворени. Така, според него, трафикантите могат да правят каквото поискат, а това застрашава живота на много хора.

Зайберт казва още, че е необходимо трафикантите от Егейско море да бъдат прогонени, за да може да се извършва нормална регистрация на бежанците, които пристигат по външните граници на Европейския съюз.