"Продължавам да мисля, че решението ми беше правилно", каза Меркел, след като беше попитана в предизборно телевизионно интервю дали би постъпила по различен начин, ако попадне в същата ситуация. По-рано канцлерката е защитавала решението си като необходим отговор на извънредна хуманитарна ситуация, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя заяви, че нейното правителство е предприело множество стъпки, за да гарантира, че кризата няма да се повтори.

Напливът от почти един милион бежанци в Германия през 2015 г. предизвика остри критики срещу Меркел от някои десни политици, включително консервативните й съюзници в Бавария.

Хорст Зеехофер, който оглавява Християнсоциалния съюз - баварската сестринска партия на Християндемократите на Меркел, обаче, изглежда, отстъпи от отдавнашния си призив за ограничаване на броя на бежанците. По-рано той настояваше за таван от 200 000 бежанци на година.

Меркел каза по германската телевизия Ер Те Ел, че ще се бори за пълен четиригодишен мандат, ако бъде преизбрана през септември.

Попитана дали ще се кандидатира отново през 2021 г., канцлерката заяви: "Това ще бъде отново обсъдено в подходящо време."