Депутатите в Бундестага (долната камара на германския парламент) подкрепиха решението с 542 гласа "за" при 32 гласа "против", уточнява Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споразумението трябва да бъде гласувано от всички страни в Еврозоната. Както и при предишното споразумение, така и сега най-големите "критикари" на Гърция са Германия и Финландия.

За следващите 4 месеца Гърция ще получи заем от 30 млрд. евро и след това ще подпише ново споразумение с кредиторите.

Мнозина в Еврогрупата все още не са убедени, че Атина ще изпълни поетите ангажименти. Новото гръцко правителство трябва да бъде готово за допълнителни бюджетни мерки, смята източник от еврозоната.

Преди гласуването в Бундестага финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле посочи, че "не говорим за нови милиарди за Гърция, не говорим за някакви промени в тази програма. По-скоро става дума да се осигури допълнително време за успешно приключване на програмата".

Германия настоява за непопулярни съкращения на разходите и обвързване на помощта от международните кредитори за Атина със строги условия.

Само преди дни Шойбле обяви, че нито едно евро не трябва да се дава на Гърция предварително, докато тя не изпълни всички условия.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис даде отговор на появилите се сценарии, че Гърция няма да може сама да се справи и ще прибегне до нов трети спасителен план.
Ние не бяхме избрани, за да приложим някакъв нов спасителен план, каза Варуфакис в интервю за телевизия Мега.

Той изтъкна, че споразумението с партньорите е ликвидирало досегашния спасителен план и че правителството е постигнало повече, отколкото е очаквало.
В отговор на критики Варуфакис подчерта, че алтернативата за Гърция е била излизане на страната от еврозоната.
"Ами в такъв случай как щяхме да финансираме собствената си програма", запитал той.

В същото време Гърция е разтърсена от протести срещу Сириза, след като партията се отказа от популистките си намерения в социалната сфера, под натиска на ЕС.