Това стана ясно от изказване на германския президент Йоахим Гаук, който нарече за първи път прогонването и изтреблението на над 1 милион арменци от турска територия геноцид.

Дипломати прогнозират напрежение между Берлин и Анкара.

В петък, 24 април, германският Бундестаг ще гласува резолюция, с която ще осъди престъпленията на Османската империя срещу арменския народ. Текстът на резолюцията е плод на интензивни дипломатически преговори през последните седмици.

Още миналия петък външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че в нея ще става дума за кланетата на арменци, извършени преди 100 години.

Думата геноцид се използва в няколко нейни синонима – етническо прочистване, прогонване и унищожение на един народ. Бундестагът ще използва немската дума за геноцид – унищожение на народ ("Völkermord").

Това се смята за огромен дипломатически пробив.

През уикенда и първите два дни от седмицата по текста работят представители на управляващите партии, канцлерството и президентството. В четвъртък се очаква реч на президента Гаук по този въпрос и той първи ще използва думата.

В резолюцията пък става дума за осъждане на деянията на тогавашното турско правителство, които са довели до почти пълното унищожение на арменците в рамките на Османската империя.

В документа се осъжда и ролята на германския райх за това.

Резолюцията не пропуска да отбележи и Холокоста, извършен от Германия, който е надминал дори и арменския геноцид и за който Германия съзнава и носи цялата вина и отговорност.

"Собственият ми народ е извършил геноциди", заяви неотдавна германският евродепутат Елмар Брок от дясната Европейска народна партия и добави, че признаването на такива престъпления е морално задължение.

Европейският парламент обяви 24 април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида на арменците в Османската империя през 1915 година и призова Анкара да признае този факт.

Съответната резолюция бе приета с голямо мнозинство на заседание на евродепутатите в Брюксел.

Турският народ почита паметта на арменците, загинали в Османската империя през 1915 година и изразява съболезнованията си към техните внуци, каза вчера турският премиер Ахмед Давутоглу.