Това разкрива гръцкият в."Ефимерида тон синдактон", цитиран от АФП и БТА.Според информацията планът е бил замислен, за да "засили цената на разрива" за кредиторите на Гърция.

Планът е включвал национализация на компания за спортни залагания ОПАП, приватизирана през 2013 г., както и на приходите от такси от магистрали и от най-големия мост в страната, пише вестникът, като се позовава на правителствени източници.

Атина е предвиждала също да се заеме с борба срещу корупцията, взимайки на прицел няколоко германски фирми, дейставщи в Гърция, като Сименс, Лидл, Алинац, МАН и Хохтиф.

Гръцкото правителство не е коментирало тази информация. Премиерът Алексис Ципрас заяви вчера пред парламента, че е бил поискал от бившия министър Янис Варуфакис да подготви извънреден план в случай, че Гърция бъде принудена да напусне еврозоната под натиска на най-безкомпромисните от нейните кредитори, сред които Германия.

"Правителството нямаше план за "Грексит", но аз бях поръчал извънреден план на министерството на финансите, за да се противостои на заплахите от някои европейски кръгове, които желаеха в края на юни, при прекъсването на преговорите между Атина и кредиторите, излизане на Гърция от еврозоната", посочи Ципрас.