Източник от германското вътрешно министерство е казал пред вестника, че проверките по летищата на страната са били засилени, след като е било установено, че хиляда нередовни пътници са пристигнали от Гърция.

Предприетите мерки по летищата ще са в сила шест месеца, като проверките са сведени до граждани, пристигащи по суша през границата на Германия с Австрия, и за пътници, идващи от Гърция на германските летища, уточнило германското вътрешно министерство.

Гръцките власти са съобщили, че от 12 ноември, откакто са въведени тези мерки, до вчера, са били проверени 33 хиляди пътници и са били арестувани 20 души, посочва БТА.

Германската страна е уточнила, че тези мерки се взимат от съображения за сигурност заради наближаващите Коледни празници и организирането по това време на традиционни базари във всички германски градове, които можели да станат обект на бомбени нападения от страна на джихадисти.

Във връзка с това се изтъква, че германската полиция вчера е заловила шестима бежанци от Сирия по подозрение, че се готвят да предприемат терористични атаки от името на групировката "Ислямска държава".

Вестник "Нафтеморики" пише, че от 12 ноември насам германските власти задължавали самолети от Гърция да кацат на специални изходни терминали и след това щателно са проверявали всички пътници, като са обяснили, че това се прави, тъй като е нараснал броят на пътниците, пътуващи без шенгенски визи.

Говорител на Европейската комисия казал, че Германия е уведомила институциите в Брюксел, че ще използва това свое право за пътници, идващи от Гърция. Той казал, че Комисията е инициирала среща с участието на Берлин и Атина на ниво експерти, за да бъдат обсъдена възникналата ситуация с пътниците, идващи от Гърция по германските летища.