"Хората там се нуждаят от помощ и ние не бива да им я отказваме, защото не сме доволни от резултатите от референдума", изтъкна Зигмар Габриел, който е министър на икономиката в правителството на канцлерката Ангела Меркел.

Еврогрупата се събира извънредно във вторник след гръцкия референдум и предварително обяви, че чака новите предложения от Атина.

"Не можем да изоставим Гърция, всички европейски страни трябва да бъдат готови да окажат хуманитарна помощ", отбеляза министърът социалдемократ, без да уточнява от какво естество ще бъде тази помощ, но изразявайки надежда това да стане много бързо.

Зигмар Габриел, цитиран от ТАСС, определи резултатите от референдума в Гърция като "отказ от правилата на икономическите и валутните съюзи", предаде БТА. По думите му Европа не може да си дава вид, че нищо не е станало.

Късно снощи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също призова за хуманитарна програма за Гърция, която да бъде обсъдена на утрешните срещи.

Трябва да уважим гласа на гърците, това е труден ден, заяви Шулц.

Според мен с всеки изминал ден гърците ще изпитват все повече трудности, би трябвало най-късно във вторник, на заседанието на лидерите от еврозоната, да обмислим програма за хуманитарна помощ. Обикновените граждани, пенсионерите, болните и децата в забавачниците не би трябвало да плащат цената за тази драматична ситуация, в която правителството въвлече държавата. Незабавно е необходима хуманитарна програма, категоричен е председателят на Европарламента.