Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен разясни каква подкрепа ще окаже Германия на Франция в борбата с групировката Ислямска държава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нашата помощ ще е от три компонента - защита, разузнавателно съдействие и логистична подкрепа, посочи министърът.

Тя добави, че защитата на френския самолетоносач "Шарл де Гол", чийто изтребители нанасят удари по позиции на ИД, може да се осигурява от германска фрегата.

Разузнавателната подкрепа ще става чрез сателит и самолети Торнадо, а логистичната подкрепа ще идва от самолети за презареждане във въздуха.

Решението е взето ден след обещанието, направено в Париж от германския канцлер Ангела Меркел. Вчера на среща с нея френският президент Франсоа Оланд призова Берлин да се мобилизира повече в борбата срещу ИД в Сирия.

Германската помощ трябва да бъде одобрена от Бундестага, но се очаква вотът да бъде формалност, тъй като Меркел разполага голямо мнозинство в долната парламентарна камара.

"Франция беше засегната дълбоко от ужасяващите атаки на ИД и ние знаем, че тази нечовешка бяс, може да засегне и други страни и общества", каза Фон дер Лайен, визирайки нападенията в Париж.

Тя добави, че за Германия няма вариант да стои извън коалицията срещу ИД, ако иска да държи терористичната заплаха на разстояние, предаде ДПА.

Министърът добави, че борбата с тероризма и причините, поради които хората се превръщат в бежанци заради терористичната заплаха трябва да се водят на местно ниво.

Фон дер Лайен каза, че очаква дълга борба срещу ИД, но добави, че по военен път ще бъде възможно групировката да бъде сломена и посочи, че ИД е претърпяла наскоро поражения в Ирак и Сирия.

Германското правителство вече обеща да изпрати 650 военни в Мали, за да помагат на Франция в мисията й там.