Френските власти помолиха Европа за помощ в борбата срещу пожарите, които погълнаха големи горски площи до популярния курорт Сен Тропе. Близо 4 хиляди пожарникари и войници, подкрепени от 19 самолета са мобилизирани за справянето с огнената стихия. Седем пожарникари и 15 полицаи са ранени.

Близо 10 000 души са евакуирани тази нощ заради нов пожар, изпепелил най-малко 400 хектара в околностите на югоизточния френски курорт Борм ле Мимоза. Това съобщиха днес пожарникари, предаде Франс прес.

"Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците. Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно", заявиха огнеборците.

Над 3000 хектара горски масиви са унищожени от природни пожари в Югоизточна Франция, съобщиха вчера властите на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Разпространението на огъня наложи да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради.

Пожарите са предизвикани от силната суша, връхлетяла Южна Франция в началото на това лято, посочиха агенциите.

Жегите в Италия също станаха причина за възникването на голям брой пожари в южните райони на Апенините. Десет области в Италия дори поискаха въвеждане на извънредно положение заради горещините.

Проливни дъждове в Германия

Докато във Франция трайно се е установило горещо време без валежи, то в Германия продължителни проливни дъждове обхванаха редица региони. В няколко федерални провинции това доведе до тежки наводнения.

Особено тежка е ситуацията в южната част на Долна Саксония и Северна Тюрингия, където са отчетени необичайно високи стойности на валежите. Само в рамките на последните 24 часа са паднали между 60 и 90 литра на квадратен метър. Засегнати от водата са къщи и улици.

В областите Холцминден и Хамелн-Пирмонт силните дъждове предизвикаха наводнения. Съобщава се за прелели реки и блокирани пътища. От Регионалния център за управление уточниха, че само до рано сутринта в сряда са се отзовали на 50 сигнала.

В провинция Бранденбург мъж е в критично състояние, след като автомобилът му е бил изтласкан от магистрала от придошлата вода.

Синоптиците предупреждават, че обилните превалявания ще продължат и в следващите няколко дни.