Това  предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на европейски източник.
Тъй като установяването на постоянни механизми за разпределяне може да отнемат време и тъй като ситуацията е наложителна в Италия, Унгария и Гърция, ще бъде направено предложение за спешното настаняване на друго място на 120 000 бежанци, посочва източник.

Официално препоръката ще бъде обявена на 9 септември от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. През май Еврокомисията бе предложила страните членки да приемат 40 000 бежанци, разпределени на квотен принцип. Предложението още не е влязло в сила.

Германия и Франция искат задължителни бежански квоти

По-рано през деня стана ясно, че Франция и Германия ще внесат в Брюксел общи предложения за организиране на приемането и справедливото разпределяне на бежанци в Европа и за уеднаквяване на правилата за даване на убежище, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Европейският съюз трябва да действа решително и въз основа на своите ценности", гласи декларация, която Елисейският дворец публикува след телефонен разговор на френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

"Тези мъже и жени заедно със семействата си бягат от войни и преследвания. Те имат нужда от международна закрила", се казва в декларацията. Френско-германската инициатива има също за цел да осигури връщането на нелегалните мигранти в родните им страни и да окаже необходимата подкрепа на страните на произход и на транзит, се казва в комюникето на Елисейския дворец.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Франция и Германия са постигнали съгласие за задължителни квоти за приемане на бежанци от европейските страни, предаде Франс прес.

"Разговарях тази сутрин с френския президент. Френско-германската позиция, която ще внесем в европейските институции е, че имаме съгласие за необходимостта да се подчиняваме на фундаментални принципи.

Хората, които имат нужда от закрила, я получават, а ние имаме нужда от задължителни квоти в Европейския съюз, за да си поделим задълженията, това е принципът на солидарността
", каза Меркел на пресконференция в Берн, където е на посещение.