Франция иска да види деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски самолет, каза френският президент Франсоа Оланд, който прие в Елисейския дворец канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Станалото е много сериозен инцидент. Ние сме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно колкото може по-скоро да се възстанови диалогът между Русия и Турция", каза Оланд.

На съвместна пресконференция снощи с Меркел Оланд призова Германия да направи повече за борбата срещу "Ислямска държава", предаде ДПА.

"Не можем просто да вземаме мерки във Франция, Германия, в Европа. Трябва да насочим усилията си към самия източник", каза още той.

Преди срещата на двамата лидери имаше спекулации, че Меркел може да предложи германски изтребители за кампанията в Ирак и Сирия, но тя не пое конкретни ангажименти на пресконференцията.

Меркел обаче подчерта, че "нашият общ враг е тероризмът, нашата обща задача - да действаме решително. Щом ИД не може да бъде убедена, то трябва да бъде победена с военни средства.

Франсоа Оланд заяви, че световните сили трябва да работят заедно, за да предотвратят по-нататъшно влошаване на отношенията между Русия и Турция, след като турските сили свалиха руски самолет, съобщи Ройтерс.

Френският президент изрази намерение на срещата си с Владимир Путин на 26 ноември в Москва да каже, че всички трябва да се борят с "Ислямска държава".

Утрешното (днешното) "посещение на Оланд в Русия е много важно за борбата срещу ИД и за продължаването на политическия процес" в Сирия, каза Меркел, цитирана от ТАСС.

Меркел изрази надежда свалянето на руски бомбардировач Су-24 да не се окаже стъпка назад в дипломатическите усилия по урегулиране на ситуацията в Сирия

Меркел и Оланд положиха тази вечер цветя на Площада на републиката, за да почетат паметта на 130-те жертви на атентатите от 13 ноември, съобщи Франс прес. Този площад, намиращ се до едно от местата на атентатите, се превърна в сборен пункт за парижани още след нападението срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" през януари.

Русия и Франция - отново заедно във война

Лидерите на Русия и Франция - Владимир Путин и Франсоа Оланд, се договориха за днешната си среща в телефонен разговор на 17 ноември малко след атентатите в Париж. Веднага след това Путин нареди да бъдат установени по-тесни контакти и координация на действията между военните министерства и специалните служби на двете страни в хода на операциите срещу терористичните структури, извършвани от Франция и Русия в Сирия.

Руският президент нареди на руските военни да установят пряк контакт с френските си колеги и да работят с тях "като със съюзници", а също да разработят план за съвместна борба с терористите на територията на Сирия.

Френският президент заяви вчера, че на срещата си с Путин в Москва ще каже, че Франция може да работи с Русия, ако тя съсредоточи военните си действия срещу ИДИЛ.
Москва е обвинявана от Запада, че насочва въздушните си удари срещу представители на умерената сирийска опозиция, за да помогне на режима на Башар Асад, припомня ТАСС.