Макар че все повече се утвърждава като водеща политически сила в Европа, Германия сега е изправена пред ново предизвикателство - притока на бежанци, което ще изисква много находчивост и търпение, коментира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Западна и Източна Германия се обединиха на 3 октомври 1990 година, възползвайки се от процес, който бе започнал преди по-малко от 11 месеца по-рано, когато комунистическото ръководство на източната част от страната отвори Берлинската стена под натиска на масови демонстрации.

Премахването на разликите между изтока и запада се оказа много по-бавен процес и някои неравенства дори днес не са заличени.

Като цяло обаче нещата проработиха добре, заяви в навечерието на годишнината канцлерът Ангела Меркeл, която е израснала в бившата ГДР и влиза в политика след падането на комунизма.

Йоахим Гаук, президент на страната от 2012 година, също е от източната част на Германия, бивш пастор и продемократично настроен активист.

Промишлеността в някогашната Източна Германия все още се опитва да стъпи на крака 25 години след падането на Берлинската стена, като много хора предпочитат да напуснат, а населението там бързо застарява, бе посочено в публикувания тази седмица правителствен доклад, цитиран от ДПА.

Възстановяването от срива е бавно, посочва германската статистическата служба Дестатис, оповестявайки данните преди 25-ата годишнина от обединението на Германия.

Безработицата в източната част на Германия постепенно се понижава през последните години, тъй като икономиката на региона нараства с умерено темпо след падането на Берлинската стена през ноември 1989 година и обединението на Германия година по-късно.

Данните на Дестатис сочат също така, че населението в източната част намалява, тъй като раждаемостта се понижава, а младите напускат петте провинции, които някога са формирали Източна Германия, в търсене на по-добри икономически възможности.