Това би направило възможно формирането на ново правителство и извеждането на страната от най-тежката политическа криза в съвременната й история, предадоха световните агенции и БТА, като се позоваха на германски медии.

След унизителното поражение на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на парламентарните избори на 24 септември нейният председател даде ясно да се разбере, че тя ще остане в опозиция, за да може да се възстанови.

От 2013 г. Германия е управлявана от "голяма коалиция" между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), от една страна и ГСДП, от друга.

На изборите през септември социалдемократите регистрираха най-слабия си изборен резултат в своята история, в резултат на което Шулц реши партията да остане в опозиция. Преговорите за съставяне на трипартийна управляваща коалиция между ХДС/ХСС, либералната Свободна демократическа партия (СвДП) и Зелените обаче завършиха с провал в неделя.

Това направи напълно реална перспективата за произвеждане на нови избори и нежеланието на лидера на социалдемократите да се коалира с консерваторите започна да изглежда по-спорно.

"Отказът на Шулц да участва в правителство предизвиква вълнения в ГСДП", гласи водещото заглавие на вестник "Зюддойче цайтунг".

Според германския лявоцентристки всекидневник лидерът на социалдемократите "е отишъл прекалено далеч" и това е предизвикало скептицизъм в парламентарната група и ръководството на партията. Някои депутати се опасяват, че на евентуални предсрочни избори ГСДП може да бъде наказана заради своята позиция, която удължи политическата криза в Германия.

"(Вътрешнопартийната) съпротива срещу Мартин Шулц печели терен", отбелязва таблоидът "Билд", германският вестник с най-голям тираж. Според изданието трийсетина депутати от 153-членната група на ГСДП в Бундестага, долната камара на парламента, поставят под въпрос стратегията на своя шеф.

"Ние сме в нова ситуация", подчертава Йоханес Карс, лидерът на дясното крило на социалдемократите, цитиран от вестник "Пасауер нойе пресе". Той коментира, че Шулц не може просто да каже на президента Франк-Валтер Щайнмайер, че всичко е приключило.

Сега Щайнмайер води консултации с партиите, които евентуално може да формират управляваща коалиция.

Клаудия Рот, една от водещите фигури на Зелените, също насърчи германския президент да накара ГСДП "да се раздвижи". Преди да стане държавен глава през март, Щайнмайер бе член на Социалдемократическата партия.

Предвидено е германският президент да се срещне утре с лидера на ГСДП в опит да го убеди да промени своята позиция. Днес Щайнмайер ще продължи консултациите с разговор с председателя на ХСС Хорст Зеехофер. Целта е баварският съюзник на Меркел да бъде насърчен да възобнови усилията за формиране на управляваща коалиция.

ХСС постави въвеждането на годишен праг от 200 000 на приеманите от Германия бежанци като условие за своето участие в управлението.

Югоизточната провинция Бавария понесе основния удар при миграционната вълна, която заля страната през 2015 г. ХСС и либералите са за по-строга миграционна политика - ключово тяхно разногласие със Зелените.