Без изненада: Меркел стана канцлер за четвърти път

stat
11:18  |  14 март 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Ангела Меркел отново пое управлението на Германия Ангела Меркел отново пое управлението на Германия
Сн.: БТА

Ангела Меркел бе избрана за четвърти път за канцлер на Германия, съобщи "Шпигел".
Уточнява се, че Меркел е получила 364 от 688 гласа при гласуването в Бундестага.

На почетната трибуна гласуването бе проследено от съпругът й Йоахим Зауер и майка й - 89-годишната Герлинд.

Канцлерът на Германия е глава на правителството ,според Конституцията на страната. Той назначава федералните министри и определя политиката на държавата. Мандатът му е 4 години, може да бъде прекратен само с вот на недоверие в Бундестага.

"Приемам вота", каза Меркел след гласуването.
Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг.
 
Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.
 

Последно в По света


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати