Кристиан Линднер заяви това в публикувано вчера интервю за германския вестик "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от ТАСС и БТА.

В преговорите участват либералите (СвДП), консервативният блок Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Зелените.

"В такава политическа конфигурация и с такова политическо съдържание няма смисъл да се започват наново преговорите", каза Линднер.

Лидерът на СвДП заяви, че на консултациите канцлерът Ангела Меркел, която е и лидер на ХДС, "практически не е оказала никаква подкрепа за компромисните предложения" на свободните демократи.

Вижте снимки >>

Той посочва, че се е създало усещане, че от СвДП се изисква просто да осигури "мнозинство за черно-зелена коалиция (тоест коалиция между ХДС/ХСС и Зелените)". "Има си граници на готовността за компромиси", каза политикът.

В същото време президентът Франк-Валтер Щайнмайер води преговори с лидерите на СвДП и Зелените, за да се опита да поднови опитите за съставяне на нова тристранна коалиция.

Това е първият случай от 1949 г., когато германските партии не успяват да сформират парламентарно мнозинство, посочва ДПА.

Неуспехът за съставяне на управляваща коалиция в Германия заплашва имиджа на страната, заяви пред парламента вчера министърът на външните работи Зигмар Габриел. Той предупреди депутатите, че Германия трябва да внимава за опити на противници на свободния либерален световен ред да използват ситуацията в страната като доказателство, че западните демокрации са неспособни да изпълняват отговорностите си.

ДПА отбелязва, че обикновено спокойният германски парламент е провел бурно заседание вчера на фона на заплахата от предсрочни избори. Маневрите, свързани с решаването на сегашната политическа криза, изглежда допринесоха за необичайно агресивната атмосфера в Бундестага.

Депутати от различни партии си размениха обиди, докато долната камара на парламента разглеждаше сериозния въпрос за правителствен план за временно удължаване на седемте военни мисии на Германия в чужбина и обсъждаше плановете на концерна Сименс (Siemens) за големи съкращения.

По време на заседанието 92-те депутати от популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се появиха в Бундестага за втори път, откакто тяхната формация стана първата голяма крайнодясна партия, влязла в националния парламент след края на Втората световна война, отбелязва ДПА.

Членовете на АзГ произнесоха поредица от дълги, често неструктурирани речи за трафика на хора, исляма, икономическите отражения на подкрепата за алтернативните енергийни източници и, разбира се, за бежанците - ключовия въпрос, вкарал ги в парламента. Много депутати от другите партии демонстративно не слушаха изказванията им и вместо това гледаха смартфоните си, изтъква агенцията.

Половината германци искат нови избори. Една пета подкрепят съставянето на правителство на малцинството. Това показа междувременно социологическо проучване.
Според допитването на института ИНСА, извършено за всекидневника "Билд", 49,9 процента от анкетираните са за предсрочни избори.

48,5 процента смятат, че Германската социалдемократическа партия е постъпила правилно, като е отказала да влезе в нова управляваща коалиция с консерваторите на Меркел - такъв вариант подкрепят само 18 процента от запитаните.