Това се случи снощи след оттеглянето на Свободните демократи от предварителните разговори, предадоха световните агенции и БТА.

"По-добре е да не се управлява, отколкото да се управлява лошо", каза пред медиите в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. Той добави, че не е било възможно да се намери обща основа за преговори за съставяне на т.нар. коалиция Ямайка.

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление тази нощ за провала на проучвателните преговори за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Меркел каза, че днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените.

Според Ройтерс решението на канцлера да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че Меркел няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените.

"Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", каза канцлерът, цитирана от Ройтерс.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц побърза да потвърди, че партията му няма да участва в нова голяма коалиция с ХДС/ХСС, предаде ДПА.

"Избирателите отхвърлиха голямата коалиция", каза Шулц на регионална партийна конференция в Нюрнберг.

В петък Шулц каза, че ако преговорите се провалят, трябва да бъдат свикани нови избори. След парламентарните избори в Германия на 24 септември, ГСДП обяви, че ще бъде в опозиция.