Влязох в предизборната кампания без илюзии, че моят евентуален четвърти мандат може да бъде лесен, подчерта Меркел. Тя отбеляза, че избирателите са произнесли своята присъда, и призова партиите да приемат резултатите, като се опитат да съставят правителство и да избегнат нови избори.

"Ние имаме ясен мандат да формираме кабинет", подчерта Меркел, цитирана от ДПА и БТА.

Меркел обяви, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция със социалдемократите, Зелените и либералите от Свободна демократическа парти.

Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия, но сами нямат мнозинство. Преговорите за съставяне на правителство се очертават сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.

Социалдемократите, които досега управляваха в "голяма коалиция" като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.

"Чух изявлението на Германската социалдемократическа партия. Ще останем обаче в контакт и с нея", каза Меркел.

След отказа на социалдемократите най-вероятен остава сценарият за т. нар. коалиция "Ямайка", която да включва Християндемократическия съюз на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз плюс либералите и Зелените. Последните две формации вече дадоха да се разбере, че са готови да управляват заедно с християндемократическия блок.

Зелените обаче заявиха, че не са удобен партньор и че трудно ще се разберат с либералите.

Канцлерът, който ще остане на поста за рекорден, четвърти мандат, отбеляза, че християндемократите са загубили един милион избиратели в полза на националистическата антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия".

Ще се опитам да ги спечеля обратно "с добра политика", обеща Меркел.

Тя увери, че "Алтернатива за Германия" няма да има влияние в германската политика след изборите, тъй като ще бъде изолирана, предаде Асошиейтед прес.