Меркел, която тръгва към четвъртия си канцлерски мандат, изключи възможността за правителство на малцинството, предаде ДПА, цитирана от БТА.
На журналистически въпрос относно евентуално бъдещо управление в малцинство тя отговори: "Не виждам това".

Меркел добави, че има намерение Германия да разполага със "стабилно правителство".

В Германия се очертава коалиция ”Ямайка” >>


Канцлерът отбеляза, че очаква трудни преговори за образуването на управляваща коалиция, но не можа да каже дали новият кабинет ще възникне до края на календарната година.

По повод декларацията на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, че те ще излязат в опозиция Меркел отбеляза, е "живеем в трудни времена" и че всички партии трябва да обмислят своите отговорности.

Пред тв канал А Ер Де Ангела Меркел допусна възможността за коалиция с либералната Свободна демократическа партия и екологичната партия Зелени.

Окончателни резултати от изборите


Управляващите партии в Германия - консервативното обединение ХДС/ХСС* и левоцентристката ГСДП - са получили съответно 33% (41.5% на изборите през 2013 г., -8.5%) и 20,5 (25.7%, -5.2%) на сто на вчерашните парламентарни избори. Това сочат огласени тази сутрин окончателни резултати от вота.

Популистката антиимигрантска "Алтернатива за Германия" е взела 12,6 процента (4.7%, +7.9%) от гласовете и за пръв път ще бъде представена в Бундестага. Партията е регистрирала най-висок резултат - 27,0 на сто - в източната провинция Саксония.

След четиригодишно отсъствие либералната Свободна демократическа партия се завръща на федералната политическа сцена след получени 10,7 на сто (4.8%, +5.9%) от гласовете.

Партията Левите (бивши комунисти) и еколозите от Зелените са се сдобили съответно с доверието на 9,2 (8.6) и 8,9 (8.4) процента от гласовете.

Бизнесът иска стабилност

Водещи сдружения на германските индустриалци и търговци приканиха тази нощ най-големите партии в Германия бързо да започнат коалиционни преговори и да формират стабилно правителство, за да бъдат избегнати евентуални щети за бизнес средата в страната, предадоха осведомителните агенции.

"Нашите компании се нуждаят от ясни сигнали. Сега става дума единствено за предотвратяване на вреди за Германия като място за правене на бизнес", заяви Дитер Кемпф, председател на Федералната асоциация на германската промишленост (Bundesverband der Deutschen Industrie - BDI).

"Връщането към национализма не е алтернатива за нашата страна. Нуждаем се от мащабни инвестиции в Германия предвид занемарените пътища, неадекватната дигитална инфраструктура и многото недостатъци в образованието", се казва в изявлението на ръководителя на лобистката група.

От Асоциацията на германските промишлено-търговски камари (Deutscher Industrie- und Handelskammertag - DIHK) призоваха следващото правителство да повиши драстично инвестициите, най-малкото за да отговори на нарастващото обществено недоволство.

*ХДС/ХСС - Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (десноцентристко обединение)
ГСДП - Германска социалдемократическа партия (левоцентристка)
Зелени - екологична партия
Левите - крайнолява (бивши комунисти)
АзГ- Алтернатива за Германия (крайнодясна; антиимигрантска).