Делегатите на конгреса на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия"  приеха политическа програма, според която ислямът не е съвместим с конституцията на Германия, предадоха Ройтерс и БТА.

Тази част от програмата на "Алтернатива за Германия", която се отнася за мюсюлманите, е озаглавена "Ислямът не е част от Германия".

В нея се настоява за налагане на забрана за минаретата - кулите на джамиите, откъдето мюезинът призовава вярващите да се съберат за молитва, както и носенето на бурки.

Партията обаче отхвърли една от точките, залегнали в проектодокумента, според която в Германия не трябва да бъдат допускани имигранти, особено ако са от чужди култури.

Някои партийни членове посочиха, че "Алтернатива за Германия" не трябва да се отклонява от досегашната си позиция, че Германия има нужда от "контролирана имиграция" от опитни и способни работници, подобно на канадския модел.

В подновената версия на програмата се казва: "Приветстваме имигранти, които имат нужната квалификация да се реализират на пазара на труда и които искат да се интегрират в обществото".

Партията е известна с антиимигрантските си позиции и печели все по-голяма подкрепа, откакто германският канцлер Ангела Меркел отвори границите на Германия за бежанци от Близкия изток и Африка през септември 2015 година.

Миналата година страната прие над един милион търсещи убежище лица.

Партията няма депутати във федералния парламент в Берлин, но има представители в половината от 16-те провинциални парламента на Германия. Според социологически проучвания "Алтернатива за Германия" е подкрепяна от до 14 процента от германските гласоподаватели, което я прави сериозен конкурент на консервативното движение на Меркел и други традиционни партии с наближаването на парламентарните избори през 2017 година.

Стотици демонстранти влязоха вчера в сблъсъци с полицията в  гр. Щутгарт, където се провежда конгресът на "Алтернатива за Германия".

Германската полиция съобщи, че е задържала 400 демонстранти с леви убеждения, опитали се да блокират достъпа до сградата на провеждането на конгреса на партията "Алтернатива за Германия".

Заради безредиците бе забавено началото на партийния конгрес.