Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова днес всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори, предадоха световните агенции и БТА.

Щайнмайер (до неотдавна външен министър) обсъди с канцлера и председател на Християндемократическия съюз Ангела Меркел провала на преговорите за съставяне коалиционно правителство.

До късно снощи неуспешно преговаряха консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел, Свободните демократи (СвДП) и Зелените. Това се случи след оттеглянето на Свободните демократи от предварителните разговори.

Провалиха се преговорите в Германия, задават се нови избори >>

Всички партии в Германия имат отговорността да се опитат да съставят правителство в близко бъдеще, подчерта Щайнмайер. Той каза още, че в името на стабилността на страната засега не се планира да има предсрочни избори.

Съседните държави ще са обезпокоени, ако германските полици не се придържат към отговорностите си, отбеляза президентът.

Щайнмайер съобщи, че ще проведе срещи с партийните лидери, в това число на формациите, участвали в неуспешните преговори за съставяне на ново правителство. Той определи ситуацията в Германия като безпрецедентна.

Това ли е краят на Меркел? >>

Същевременно Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отхвърли днес възможността за съставяне на ново коалиционно правителство с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел и призова за нови избори.

Ръководството на социалдемократите взе единодушно решение да не съставя правителство с Меркел, след като тази нощ се провалиха преговорите за управляваща коалиция между консерваторите, свободните демократи и Зелените.
"Предвид резултатите от изборите на 24 септември ние не сме на разположение за голяма коалиция", заявиха в партиен документ социалдемократите. "Ние не се страхуваме от нови избори", казаха те.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви, че партията му ще се придържа към отказа си да не влиза в ново правителство на Меркел.

От 2013 г. социалдемократите участват като по-малък партньор в коалиционно правителство с консерваторите на канцлера, но откакто през септември ГСДП постигна най-лошия си изборен резултат от Втората световна война, ръководството на партията казва, че тя ще бъде в опозиция.

Шулц заяви, че социалдемократите "не са на разположение" за ново правителство с Меркел. Според него след изборите е станало "ясно, че голямата коалиция е получила червен картон". Той каза, че партията му не се страхува от нови избори.

Шулц заяви, че на германските избиратели би трябвало да бъде дадена възможност да преоценят политическата ситуация след провала на коалиционните преговори между консерваторите на Меркел, свободните демократи и Зелените.

"При подобна ситуация суверенът, т.е. избирателите, трябва да преоцени случващото се", каза той пред репортери, като добави, че Меркел още не се е свързала с него и че в сряда ще се срещне с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Меркел ще проведе на 26 ноември в Берлин среща със свои близки съратници, за да обсъди ситуацията след провала на коалиционните преговори, а на 27 ноември се очаква да има разширено заседание на ръководството на нейния Християндемократически съюз (ХДС), на което да бъде обсъдено евентуално съставяне на правителство на малцинството и възможността за избягване на нови избори.

Реакции от чужбина

Европейската комисия изрази днес надеждата приемствеността и стабилността в Германия да бъдат съхранени на фона на съобщенията за провала на преговорите за съставянето на ново правителство в Берлин. Комисията е убедена, че този път няма да бъде различно - приемствеността и стабилността ще бъдат съхранени, те са запазена марка за германската политика, коментира говорител на институцията.

Френският президент Еманюел Макрон изрази безпокойство от провала на преговорите за управляваща коалиция в Германия. Той заяви, че Франция няма интерес "от блокиране на ситуацията", като подчерта, че има опасност да не се постигне никакво споразумение. "Поради което ние трябва да напредваме", добави Макрон.

"За Европа е лоша новина, че съставянето на правителство в Германия ще отнеме по-дълго време. Германия е много влиятелна страна в ЕС, така че ако нямат правителство и съответно мандат, ще им бъде много трудно да заемат позиции", изтъкна холандският външен министър Халбе Зейлстра.

След оттеглянето на СвДП от преговорите еврото отбеляза най-ниския си курс спрямо йената за последните два месеца.