Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността от по-нататъшно отписване на гръцки дълг, а представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши със спиране на финансирането на гръцките банки, ако Атина не се съгласи да поднови своето спасително споразумение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вече имаше доброволно отписване от частни инвеститори; Гърция вече бе освободена от милиарди чрез банките. Не предвиждам по-нататъшна подстрижка на дълга", каза Меркел в интервю, публикувано в днешния брой на в. "Велт".

"Европа ще продължи да проявява солидарност към Гърция и към останалите държави, засегнати силно от кризата, ако тези държави предприемат реформи и усилия за икономии", каза Меркел.

Ерки Ликанен, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на централната банка на Финландия, заяви, че ако Гърция не остане в спасителната програма, финансирането ще спре.

"Удължаването на гръцката програма ще изтече в края на февруари, така че някакво решение трябва да бъде намерено, иначе ние не можем да продължим отпускането на заеми", каза Ликанен пред държавната телевизия YLE.

Новото гръцко правителство заяви, че няма да има продължение на старата програма, "тройката" международни кредиторите няма повече да се върне в Атина, а Гърция ще сключи ново споразумение, което ще даде на икономиката възможност за развитие.

Германският комисар в Европейската комисия Гюнтер Йотингер обвини гръцкото правителство, че действа "дръзко и арогантно", съобщава ДПА.

"Атина трябва да изпълни своите ангажименти към Европа", заяви Йотингер на среща на Християн-демократическия съюз в провинция Хесен.

Ликанен не пожела да коментира изявленията на новото гръцко правителство за предоговаряне на спасителното споразумение, като отбеляза, че то е встъпило в длъжност преди по-малко от седмица. По думите му обаче човек "не може да се скрие от икономическата реалност".