Шокирани от подкрепата сред турците в Германия за предоставянето на нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган на референдума в неделя, няколко влиятелни германски депутати призоваха днес за затягане на правилата за предоставяне на двойно гражданство, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Местните джамии са изборни секции за (управляващата в Турция) Партия на справедливостта и развитието", заяви социоложката Неджла Келек пред в. "Билд".

Последните неофициални резултати от референдума показват, че 51,4 процента от избирателите в Турция са подкрепили плановете за промяна на политическата система, предоставяйки широки пълномощия на Ердоган, докато подкрепата сред 1,4 милиона турски избиратели в Германия е била дори по-висока - 63 процента, отбелязва агенцията.

В западния град Есен 75,9 процента са подкрепили конституционните реформи в Турция. Коментатори все пак напомниха, че избирателната активност в Германия е била само 44 процента.

В Германия живеят около три милиона души с турски произход и някои политици казаха, че лоялността, която мнозина са демонстрирали към Ердоган, показва отхвърляне на демократичните ценности.

"В либерална държава като Германия, тези, които гласуват за унищожаване на свободата в Турция или за ограничаването й, очевидно не са приели нашите ценности", заяви лидерът на Партията на свободните демократи (FDP) Кристиан Линднер и допълни, че турците в Германия трябва да спазват германската конституция.

Високопоставени политици от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел призоваха към действие.

"Важно е да променим правилата, които улесниха получаването на двойно гражданство", заяви баварският консерватор Стефан Майер.

Правилата бяха смекчени през 2000 и 2014 г., припомня Ройтерс.

Около пет месеца преди федералните избори, крайнодясната партия Алтернатива за Германия, която събира между 7 и 11 процента в социологическите анкети, поиска пълна отмяна на двойното гражданство за турци.

Наблюдатели посочиха, че много турци в Германия произлизат от консервативни, селски райони на Турция, като Анадол, и че най-голямата асоциация на джамиите в Германия докарва имами от Турция.