Това предлага германското правителство в нов план за борба с тероризма след нападението на коледния базар в Берлин, съобщава вестник "Билд", цитиран от БТА.

Управляващите партии от блока Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) предлагат да бъде засилено наблюдението на лица, представляващи потенциален риск, включително чрез електронни гривни.
По данни на "Билд" броят на тези хора към момента е 550.

Блокът ХДС/ХСС иска също да бъде активизирано наблюдението на радикални джамии.

Според "Билд" решение за конкретни мерки ще бъде взето през януари от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер и на правосъдието Хайко Маас.

За да бъдат идентифицирани потенциални терористи сред кандидатите за убежище, германските власти възнамеряват да подложат на повторна проверка самоличностите на всички мигранти и те да бъдат вкарвани в база данни със снимка, пръстови отпечатъци, включително да могат да бъдат разпознавани чрез сканиране на ириса на окото.

По границите се предлага да бъдат създадени транзитни центрове, където кандидатите за убежище да се настаняват, докато бъде изяснена самоличността им.

В блока ХДС/ХСС този план среща преимуществено подкрепа, но в ГСДП предизвиква спорове, посочва вестникът.

Германското правителство иска да разреши разполагането на голям брой камери за видеонаблюдение в сгради като търговски центрове и спортни зали.

Възможно е да бъде увеличен срокът за задържане на мигранти, подлежащи на депортация. Към момента той е максимум четири дни.