Германският министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмит изрази безпокойство във връзка с новината, че белгийските власти са научили за възможно заразяване на яйцата с инсектицид още през юни - месец преди проблемът да стане публично достояние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шмит планира да се обади на белгийския си колега утре, за да обсъди положението и най-вече новата информация, съобщи снощи министерски говорител. Той добави, че министърът е очаквал, че ще бъде навреме уведомен от белгийските власти при възникването на такъв проблем.

Белгийската агенция за безопасност на храните обясни, че е пазила тайна заради водено съдебно разследване за измама по случая с яйцата. По-рано тази седмица агенцията обяви, че е научила за проблема за първи път в началото на юни, когато птицевъдна компания е алармирала за установени завишени нива на инсектицида фипронил в продуктите й.

Милиони яйца бяха изтеглени от супермаркети в Германия и Холандия заради предполагаемото заразяване, което доведе до разследвания от прокуратурата в Белгия и Холандия и временно затваряне на някои птицеферми.

В петък веригата Алди (Aldi) съобщи, че спира от продажба яйцата във всичките си над 4000 магазина в Германия като превантивна мярка.

Германската агенция, натоварена да направи тестове за наличие на фипронил, заяви, че очевидно и продуктите, съдържащи яйца са засегнати от заразата с отровния препарат. Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Птицефермите били клиенти на холандска компания, която обезпаразитявала помещенията с препарата Дега-16 (Dega-16). Натуралният продукт, произведен от мента и евкалипт, бил смесен с инсектицида. Не е ясно обаче кога е бил добавен фипронилът.

Следователите проверяват белгийски дистрибутор и холандска фирма за почистване.