Според източници в президентската администрация, Обама не е бил уведомен за случая по време на телефонния му разговор с германският канцлер Ангела Меркел, провел се на 3 юли съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БГНЕС.

"Макар Меркел да не повдигнала този въпрос по време на разговора, фактът че президентът е бил държан в неведение относно провалилата се разузнавателна операция в особено деликатен момент от американо-германските отношения предизвика дълбоко недоволство сред официалните лица в Белия дом", констатира изданието.

Това ги накара да повдигнат въпроса кой в ръководството на ЦРУ е знаел за случая и защо информацията не е достигнала до Обама преди телефонното обаждане.

По време на разговора Обама и Меркел са обсъждали съвместните действия спрямо Русия за положението в Украйна.

Според вестника, най-голямо недоволство в Белия дом предизвикало обстоятелството, че арестът на германския служител е станало ден преди разговора между Обама и Меркел – с една дума имало достатъчно време да бъде осведомен американският президент.

Нещо повече, по данни на "Ню Йорк таймс", ЦРУ е могло да знае, че германските спецслужби проявяват особен интерес към въпросния служител три седмици преди арестуването му.

"Главният въпрос, както изтъкнаха официалните лица, е кой от ръководството на ЦРУ е имал информация за въпросния агент, дали ръководителят на бюрото на ЦРУ в Берлин е крил тези сведения или пък те са били пращани до началството, включително до директора на ЦРУ Джон Бренън, който носи отговорност за осведомяването на Белия дом", подчертава "Ню Йорк таймс".

В момента в Германия се води разследване за двама предполагаеми агенти, заподозрени в шпионаж в полза на американското ЦРУ.