Плановете на германсата финансовата институция от Хамбург, са поделението й да заработи у нас от март 2018 година. Дотогава трябва да приключи регулаторната процедура по паспортизиране на услугите й в България.

За тази цел трябва да бъде спазена процедурата, предвидена от Директива 25, а именно: да бъде уведомена германската централна банка, тя да даде разрешение на кредитната институция да изпълни намерението си в България, след което немският регулатор трябва да изпрати нотификация до БНБ.

Финансовата институция е с активи на стойност близо 700 милиона евро и офиси в Лондон и Хонг Конг. Амбиция на банката е да използва офиса си в България, който ще е трети в чужбина, като средство за достигане на целевите бизнес групи в източноевропейския регион. Обяснение за интереса й към България дава и фактът, че през юни акционерен дял в банката (малко под 10%) придоби инвестиционият посредник "Еврофинанс", който е част от "Еврохолд България".

Управителният съвет вижда отлична възможност да разшири одобрената бизнес стратегия на Varengold Bank в югоизточната част на Европа чрез откриване на клон в България, казват от банката.

Според намеренията, които е огласила банка Varengold, тя ще се фокусира в обслужването на бизнес клиенти, в издаването на акредитиви и банкови гаранции. Предвижда се финансовата институция да работи с малки и средни предприятия, а също и с рисков тип клиенти, каквито са например стартиращите компании.

Именно насочеността на немската банка към дребния бизнес се очаква да бъде сред основните й предимства пред конкуренцията. Това е така, защото често дейността на по-големите банки е фокусирана основно към по-мащабните корпоративни клиенти.

Varengold Bank е основана през 1995 г. и през по-голямата част от историята си е инвестиционна банка, докато през 2013 г. получава лиценз за търговска банка. В момента активите на банката възлизат на 500 млн. евро, а персоналът й се състои от 60 души.