Много от пристигащите на западната гара в австрийската столица веднага се втурнаха да хващат следващи влакове за Германия, предаде предаде Ройтерс.

Полицаите пасивно наблюдаваха тълпите и предпочитаха да не се намесват, казаха очевидци.

"Къде са хукнали всички? Какво трябва да правим ние в тази ситуация", каза един полицай на друг в случайно дочут разговор.

Очевидно щастливи и доволни, пристигащите скандираха "Германия, Германия", докато местни доброволци им раздаваха плодове и бутилки с вода.

Никой в полицията във Виена не можа да назове точния брой на пристигналите бежанци, но очевидно става въпрос за стотици.

Преди да пристигнат, влаковете бяха задържани за няколко часа на австрийско-унгарската граница заради настояването на управата на австрийските железници част от пътниците във вагоните да слязат под предлог за гарантиране на сигурност на останалите.

В съответствие с правилата на ЕС по-рано днес говорител на австрийската полиция каза, че в страната ще бъдат допуснати само тези, които не са подали молби за убежище в Австрия, но под натиска на огромния брой на напиращите тази позиция явно не издържа и влаковете бяха пропуснати с всички пътуващи в тях.

"Благодарим на господ, че никой не ни поиска паспорт. Е, няма полиция, няма проблем", каза 33-годишният Халил, учител по английски от сирийския град Кобане.
Жена му държеше болното им бебе, което кашляше и плачеше в ръцете й. Те са тръгнали за Хамбург.

Халил разказа пред Ройтерс одисеята на пътуването си през Балканите и Унгария.

"Що се отнася до Германия, сирийците наричат канцлерката "мама Меркел", добави той, явно въодушевен от съчувствието на германската лидерка към бежанците засега.

Влак с бежанци от Будапеща пристигна и в германския град Мюнхен. Според германската полиция с него са пътували около 200 мигранти.

Унгария без санкции от ЕС заради оградата >>>