Това съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс и Дарик.

Междувременно около 450 мигранти пристигнаха днес със специален влак от Унгария в столицата на югоизточната германска провинция Бавария Мюнхен, предадоха световните агенции, като се позоваха на федералната полиция. Те ще бъдат извозени с градски влак до близък регистрационен център.

Тези хора пристигнаха в Мюнхен, след като Германия и Австрия се споразумяха с Унгария да пропускат мигранти през своите граници.

Германската полиция очаква с влакове днес от Унгария през Австрия в Бавария да пристигнат между 5 и 10 000 бежанци. Известен брой мигранти е предвидено да дойдат с влакове от Италия.

Австрия няма да използва сила, за да спре хилядите бежанци, влизащи в страната от Унгария, обеща министърът на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. Тя призова останалата част от Европа да помогне за понасяне на бремето от масирания наплив.

"Над 3000 бежанци достигнаха Австрия миналата нощ", съобщи Микъл-Лайтнер след заседание на кризисна група във Виена. Тя каза, че "всеки бежанец, разбира се, може да кандидатства за убежище в Австрия и ще бъде информиран за тази възможност. Само около 10 от тези хора обаче са подали съответна молба, останалите искат да продължат, главно към Германия."

Гърция носи отговорност за масовия приток на мигранти в Европейския съюз заради липсата на необходимия контрол по границата.

Това заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС и БТА, в кулоарите на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Разбира се, отговорността е на Гърция, защото тя не защитава границата. Тя дори не регистрира мигрантите. Не би трябвало те да пристигат в Унгария, без да са регистрирани. Това е огромен проблем, всички членки на ЕС трябва да се придържат към устава на Общността, заяви Сиярто.

Защитата на границите трябва да бъде сред приоритетите на ЕС в момента, допълни той. Правилата на Шенгенската зона са много важно достижение на ЕС. Трябва да защитаваме Шенген и границите на ЕС, това е отговорност на всички страни членки, подчерта унгарският министър.