Когато на 8 ноември полицията започва операция срещу джамията в Хилдесхайм, никой не се изненада. Този град с население 100 000 души в Долна Саксония си бе спечелил името на "бастион" на радикалните ислямистки групи, според формулировката на властите.

След месеци на разследване полицаите арестуваха Ахмад Абдулазиз Абдула, наричан "Абу Уалаа", известен още като "проповедника без лице" заради видеата, в които той винаги се появява в гръб. Популярен в социалните мрежи, той е обвинен заедно с четирима съучастници, че е ръководел мрежа за набиране на бойци за "Ислямска държава".

Тази фигура на джихадисткия салафизъм в Германия - много малобройно салафитско течение и по принцип обявяващо се за ненасилие, се е изправила на пътя и на Анис Амри, предполагаем извършител на атентата в германската столица, който бе убит в петък в Италия. И макар арестът на Абу Уалаа, а след това атентатът на коледния базар в Берлин да привлякоха почти цялото внимание на медиите, в действителност не минава и седмица, през която германските полицаи да не съобщават за задържането на заподозрян в тероризъм или за разкриването на съмнителна група.

На 25 октомври бе разкрита чеченска група, на 3 ноември трима германци, завърнали се от Сирия, бяха осъдени, на 15 ноември бяха извършени редица обиски в 10 германски района, насочени срещу близо 190 обекта, свързани с "Истинската религия", забранена група, обвинена, че е подтикнала 140 души да  заминат за Сирия или Ирак.

Вътрешното разузнаване получава обезпокоителни данни.

През юни според негови разследвания броят на радикализираните ислямисти е достигнал 9200 души, от които 1200 склонни да извършат насилствени акции. Сред тях пък 549 са определени като опасни, също като Анис Амри. За сравнение през 2011 година класифицираните като разикализирани са били 3800.

Германските власти са и силно обезпокоени от усилията да се пропагандира ислямизмът сред безработните бежанци, травматизирани и поддаващи се на влияние, след като над един милион мигранти са пристигнали в Германия през 2015 и 2016 година.

Чрез "чатовете" и електронни имейли двама кандидати за убежище, единият сириец, а другият афганистанец, се радикализираха и извършиха атентати с много ранени, за които през юни отговорност пое ИД, припомня АФП, цитирана от БТА.